RAGA ROCKERS

Et av landets mest legendariske rockeband er ute på nok en turné i år. Raga Rockers har gitt sitt hengivne publikum solide doser rockpoesi gjennom 12 studioalbum og et hundretalls konserter. De oppsummerte karrieren så langt på cd- og vinylboksen «Sannhet på boks», hvor mer eller mindre hele musikk-Norge – 137 i tallet – hyllet bandet med sine versjoner av deres låter. De betegnes som en av «De fire store» i norsk rock og fikk sin plass i Rockheim Wall of Fame i 2017. Bandet fortsetter å levere fantastiske konserter, og publikum roper bare etter mer!

I fjor kom filmen om Michael Krohn, «Når knoklene blir til gele». Den ligger på VGTV og man må betale litt for å se den, og det er den så absolutt verdt. Anbefales på det sterkeste!

IDA MARIA

Helt siden hun brakdebuterte med singelen «Oh My God» i 2007 har Ida Maria fra Nesna i Nordland vært en av de absolutt råeste i norsk rock. Allerede før hun slapp det Spellemann-vinnende debutalbumet «Fortress Round My Heart» i 2008, hadde hun spilt på alle de største norske festivalene. Og da ferden gikk ut i det store utland spilte hun blant annet på Jay Leno Show og gjorde en duett med selveste punk-gudfaren Iggy Pop.

Etter en rekke sterke utgivelser, deriblant albumet «Scandalize My Heart» fra 2016, og en kruttsterk figur i både «Hver gang vi møtes» og «Stjernekamp», kan vi trygt fastslå at den tøffeste dama i norsk rock er tilbake i manesjen!

Live er hun en naturkraft av en formidler, som behersker både rockens kaos og hudløse selvutleveringer med like stor selvfølge.

Se og hør mer her:
Ida Maria blåste artistene av banen med «Nattens mødre»: – Hun er klin gæærn!

AMUND MAARUD & LUCKY LIPS

Amund Maaruds sjette soloalbum, «Perfect Stranger», viser en artist som ikke stopper opp, men fortsetter å utforske nytt terreng. Det er et album med mye akustiske instrumenter og en sjangermessig dreining mot americana og roots i større grad enn noe Amund har gjort på plate til nå. Det er country, bluegrass og soul-referanser i lydbildet, i tillegg til Amunds sterke bluesidentitet i både vokal og gitar.

Med seg på årets turne har Amund americana/bluegrassbandet Lucky Lips fra Oslo. Lucky Lips ble kåret til #1 European Bluegrass Band 2011 og består av meget dyktige instrumentalister. Vokalist Malin Pettersen vant i år Spellemanspris i sjangeren country.

Inspirasjonskilder for «Perfect Stranger» er blant andre Blake Mills, Ry Cooder, Buddy Miller, Robert Plant og Little Feat. Amund er særlig begeistret for måten disse artistene blander det akustiske og det elektriske på. Han har med denne plata lyst til å utforske og etablere hvordan det låter av han i en mer dempet setting uten å ta bort hans særtrekk som musiker. På låtskriversiden har Amund denne gang samarbeidet med flere meritterte låtskrivere. Nashvilleartisten Jace Everett bidrar på tre låter og Kim Bergseth og Amund har skrevet flere låter til denne plata. I tillegg er det låter skrevet av Amund alene. Amund forsker på eget uttrykk slik han alltid har gjort og etterhvert har det blitt viktig å finne dynamikken i anslag og betoning snarere enn i volum målt i desibel. Det gir han en stor utfordring som gitarist, sanger og låtskriver og Amund fortsetter å raffinere sin musikalske signatur. Amund har alltid fulgt hjertet og da følger musikken etter.

HILMA NIKOLAISEN

Hilma Nikolaisens er klar med oppfølgeren til det kritikerroste debutalbum Puzzler. «Mjusic» ble sluppet på Fysisk Format 30. november 2018 og er oppkalt etter hennes aller første band, et primalt ur-punk-orkester hun startet sammen med storebror, Ivar (Kvelertak/ GBZ/ Silver) i 1987.

Siden den gang har Hilma vært del av ulike musikalske konstellasjoner. Først teenage-trioen Umbrella, deretter noen år i The Loch Ness Mouse, før hun ble bassist i Serena Maneesh – bror Emils internasjonalt anerkjente støyindieprosjekt (4AD). Debutalbumet Puzzler kom på tampen av 2016, til Spellemann-nominasjon og gode kritikker i inn- og utland. Med Puzzler var den uttalte ambisjonen å lage en personlig og veloverveid debutplate. Uten noen bestemt sjangertilhørighet ønsket hun å holde alle veier åpne for videre musikalsk utforskning. Disse veiene gås opp nå.

Der Puzzler var resultatet av en ensom prosess som strakk seg over mange år, har metoden bak Mjusic vært mer spontan og fortettet. Også denne gangen har Hilma tatt absolutt regi, men på en mer leken og umiddelbar måte. Her tar hun steget videre, og befester seg som en kompromissløs og unik låtskriver, musiker og produsent. Med tillit til egen intuisjon og inspirasjon har hun eksperimentert med forskjellige samarbeidspartnere. Bror Ivar og en hel liten mengde familiemedlemmer er gjennomgående bidragsytere, i ulike roller. Resultatet er umiskjennelig Hilma.

Både musikk og tekst rommer et spekter av uttrykk. Det drivende åpningssporet «Missionary» gir en rå programerklæring i anslaget – I am on a mission! -. Livsbejaende «Into The Music» er en over åtte minutter lang, nesten-religiøs reise som priser musikkens transporterende kraft. Albumformatet muliggjør en dynamikk og spennvidde som tillater farger; fra radikal råhet til svale evergreens. Alt er Mjusic.

OLIVER HOHLBRUGGER

Oliver Hohlbrugger var et ukjent navn inntil han overrasket stort med sitt debutalbum «The Choirboy» høsten 2016 gitt ut på eget selskap, et album som ble mottatt til stor entusiasme og lovord blant musikkjennere og publikum. Albumet verserte på flere av kritikernes årets beste album-lister når musikkåret 2016 skulle oppsummeres, og han ble også nominert i to kategorier til Gaffa-prisen som årets nykommer og årets beste album.

Live er Oliver en unik artist og formidler med stor scenepersonlighet som begeistrer publikum med sine stemningsfulle låter, tilstedeværelse og utrykk. Så langt har han spilt et knippe eksklusive konserter utenfor hjembyen til fantastiske anmeldelser.

«Hvor har du vært hele mitt liv Oliver? Oliver og band beviser sporenstreks at de bør settes høyt på det norske musikkartet» – Musikknyheter.

Olivers musikalske univers er vanskelig å sette i bås, referansene går ofte til store artister tilbake i tid. Sjangermessig er musikken i retning alternativ pop/rock, med elementer fra både rock noir og orkestral pop, og tanken går fort til artister som Richard Hawley, Nick Cave, Roy Orbison, Lee Hazelwood, John Grant, Father John Misty mm. Musikken er variert med store orkestrale arrangementer avløst av mer upolerte og nedstrippa utrykk. I disse ytterpunktene finner du det musikalske universet til Hohlbrugger. Her er sjel og nerve i vakre melodiøse arrangementer, uforutsigbare vendinger og et gjennomgående tidløst uttrykk. Oliver er i disse dager i gang med nytt album og det er bare å glede seg.

RVTHLESS

Rvthless var med i mønstringa som ble arrangert på Musikk-kjeller’n i mai, og de ble plukket ut til å varme opp for Raga Rockers. Vi ble mildt sagt gledelig overrasket over dette Nittedal/Hadeland-bandet. Rvthless er unge og energiske. Har masse sjarm og en herlig sceneutstråling. De spiller røff rock med mykere innslag. Bandets varemerke er en ellevill kraftsalve av et show, hvor de gir alt de har hver gang de opptrer. Guttene er blitt omtalt som et av de mest hardtarbeidende bandene på lenge, og det har de bevist under konserter på blant annet John Dee, Blitz, Subscene og Sentralen.

Rvthless skal redde seg selv fra seg selv, og forhåpentligvis motivere deg til å gjøre det også. På tre år, to midtlivskriser, og én lekekult har de skapt noe som ikke kan tvinges frem. Noe som er rått, upolert og ærlig.

Bandet består av fire gen-Z’s som står på grensen til å starte livet for fullt, og gruer seg stadig til dagen de må betale for egen WiFi. I 2018 signerte de til plateselskapet High Ten, og har til nå gitt ut tre singler som til sammen har fått over 10000 streams på spotify. Nå gleder absolutt alle i hele verden seg til å høre deres første EP: choose life.

SMØRBUKK

Smørbukk er en lokal trio og et sideprosjekt fra rockebandet «Sons of Taiga». De spiller varierte coverlåter fra band som blant andre «The Eagles», «Crosby, Stills, Nash and Young» og «The band», samt noen egenkomponerte. Musikken er i stor grad preget av gitarspill og flerstemt harmoni.

TRUDY & DAVE

Trudy & Dave er americana-prosjektet til Johanna Demker og Alf Bretteville, begge artister og fremragende låtskrivere med lang fartstid på hver sin kant. Svensk-norske Johanna har fem soloalbum i bagasjen og har også jobbet som låtskriver for andre med internasjonale hits på merittlisten. Alf har gitt ut kritikerroste album med sitt Hønefoss-baserte band Bretteville, og har også skrevet låter som har blitt store hits – helt borte i Sør-Amerika.

Trudy & Dave leverer treffsikre melodier og harmonier, tekster som blir lagt merke til og et sound som i dagens americana-landskap utpeker seg som røft, organisk og rocka. Låtene spenner fra det melodiøse Buddy Miller-inspirerte, til den mørke, suggererende countryrock-singelen «Force of Nature», som du kan høre der musikk streames.

7.  juni kom singelen «1000 Guns». En energisk, råtøff kommentar til en av verdens mange kriser. I august blir en annen side av duoen sluppet med singelen «Loving Breeze».

Hele albumet kommer ut på Blue Mood Records 18. oktober i år. Trudy & Dave er dermed en del av musikkfellesskapet Labelmates, som skal spille i Royal Albert Hall 10. november 2019.

MAYALILA

Mayalila er et kraftverk av en kvinne som lokker deg inn i sin underlige verden med hjemsøkende, rå tekster og en karakteristisk vokal som gir gjenklang lang inn i hjerterota. Hun bergtok hele bakgården på Revolver på Musikkfest Oslo og trollbandt i fjor høst publikum på Mono hvor en lytter sa at det var som om Mayalila flytta inn i sjela hennes, ommøblerte og satte ting på plass der de skal være. 

I februar slapp Mayalila debutsingelen «I will fight» til rause mottagelser og singel nummer to, «This is war«,slippes bare to uker før hun kommer barbeint inn på scenen sammen med bandet sitt på Gigg i gokk. Deretter følger EP og slippkonsert på Revolver i september i Oslo.

Med fullt band har Mayalila tatt steget ut av rollen som klassisk singer/songwriter og over i et mer nordisk pop/soul-preget landskap med solid gjenklang fra rockens vide verden. Lydbildet får tanker til å vandre i musikalske retninger som minner om en blanding av Amy Winehouse, Florence & The machine og PJ Harvey, samtidig som det er noe veldig særegent ved Mayalila.

Medkomponist Juan Diaz  byr på lekne tangenter og orgelriff, gitarist Svein Petter Nilssen skitner det hele til, bassist Bendik Dræge Orvan setter sin rytmiske sjel på verket og trommis Hans Christian Almendingen bærer Mayalila på beats som får det til å bruse i både sjela og dansefoten til publikum. Dette er en konsert som vil holde deg varm langt inn i sensommernatt.